Hierbij dus enkele supertips van een ervaren studente-op-kamers:
#1: Gewoon doen (en dan niet de nadruk op 'gewoon', maar op 'doen')
Ook al heb je nooit meer gedaan dan een ei bakken, je moet toch beginnen met koken wanneer je op kamers zit. Je hebt geen moeder meer die je avondeten maakt en elke dag naar de frietzaak is nou ook niet de meest gezonde keuze die je kan maken. En echt, koken is veel makkelijker dan dat je denkt. Probeer niet meteen de moeilijkste gerechten te maken, maar begin eerste met pasta of wraps. Vraag je moeder of je kan helpen met koken, wanneer je (in het weekend) thuis bent. Ik zeg het je, dit zal ze leuk vinden. Wanneer je de basisgerechten onder de knie hebt en je hunkert naar meer, dan kun je zelf gaan experimenten. Ikzelf kijk geregeld in het kookboek van 'gewoonwateenstudentjesavondseet.blogspot.com', maar je kan natuurlijk ook gewoon op de site kijken.
Ook al eet je in je eentje, het is relatief veel goedkoper (en ook al probeer ik voor één persoon te koken, dan nog eindig ik altijd met veel te veel eten) en het scheelt heel. veel. afwas wanneer je kookt voor meerdere dagen. En daar wordt een student nou blij van. De volgende dag prop je je eten in de magnetron en kun je nog een keer genieten van je verrukkelijke pasta pesto of wraps. Of je gooit het natuurlijk in de vriezer.
#3: Was. Af.
Niets zo vervelend als huisgenoten die alle pannen en gebruikte borden laten staan in de keuken (vooral wanneer ze met hun hele dispuut mosselen hebben gegeten. heerlijk).
Allereerst is het veel fijner koken in een opgeruimde keuken en ten tweede moet je ook een beetje je huisgenoten te vriend houden, want daar woon je nou eenmaal een tijdje mee.
#4: Heb altijd wat basics in huis
Ik probeer altijd standaard wat spullen in huis te hebben, voor als ik geen zin heb om te koken of wanneer je je restjes van de vorige dag wil opmaken.
Wat ik altijd probeer in huis te hebben:
- Een pak/zak/blik soep
- Spaghetti
- Penne
- Rijst
- Van die aardappelpureezakjes van de AH waar je alleen water bij hoeft te gooien
- Olijfolie
- Pesto
- Crackers
- Kruiden (peper, zout, kaneel, etc.)
Deze dingen hebben echt een superlange houdbaarheidsdatum, dus je kan ze een hele tijd bewaren (joh).
#5: Kijk ook eens naar niet-A-merken
Naar B-merken dus. Je (en dat was ik ook) bent gewend dat je moeder kookt met de wat luxere merken als Campina, Unox en Blue Band. Nu je een student op kamers bent, kom je erachter dat deze producten best wel wat geld kosten. Kijk daarom ook eens naar de huismerken van de supermarkt. Ik gebruik bijvoorbeeld heel veel producten van AHbasic, die én betaalbaar zijn én ook nog eens lekker.
Dit waren echt de meest basic-tips die iemand kan geven, maar ik hoop dat ze een beetje nuttig zijn.
Fijne zondag!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten